Kako odabrati pravu gumu za vaš terenski auto

Gume za 4×4 i SUV vozila se razlikuju po sledećim uslovima, a šest je osnovnih. Celu ponudu videti ovde. Možete nas kontaktirati 011-7835-471 ako imate dilemu, koju gumu izabrati za vaše vozilo.

4X4 Gume za Leto H/T su letnje gume i mogu biti Letnje gume za SUV i gume za Džip vozila sa pogonom 4×4.

4×4 Gume za Zimu S/T su gume zimske za SUV i za Džip sa 4×4, namenjene zimskim uslovima vožnje.

4×4 Gume All Season A/S su gume za sve sezone za SUV i mogu se voziti kao celogodišnje i bez pogona 4×4.

4×4 Gume All Terrain A/T su gume za Džipove.Pogonom 4×4 i za zahtevnije A/T terene i sve uslove vožnje. Sve vremenske uslove. Guma za maksimalna opterećenja u off-road vožnji. Mogu ih nositi i neka SUV vozila.

4×4 Gume Mud Terrain M/T su gume za Džipove.Pogonom 4×4 i za najzahtevnije M/T terene i uslove vožnje. Sve vremenske uslove. Guma za Najveća opterećenja u off-road vožjni.

4×4 Gume Urban Terrain U/T su gume za Urbane SUV i Džipove.Sa akcentom na gradsku svegodišnju vožnju. Guma leto-zima za 4 sezone vožnje u gradskim uslovima.

kama bok
dzipovske gume logo

Specifičnosti SUV vozila i guma za SUV

Gume za SUV su dosta specifične u odnosu na putnički program guma. Mogu biti slične putničkim gumama, kako po dezenu, protektoru. Čak isti model i isti proizvođač guma kao i sama šara putničke letnje ili zimske i SUV gume.

Međutim osobine vozila su drugačije, tako da i karakteristike gume za SUV vozila, moraju biti različite od putničkih guma.

Osnovna razlika je u sledećim parametrima.

Index nosivosti guma. Brzinski index guma, Namnena 4×4 guma ili SUV. Pogon vozila i uslovi vožnje., Urbana vožnja, off road vožnja, kombinovana. Vremensi i klimatski uslovi vožnje SUV vozila. Dodatne oznake na gumama za određenu marku i model vozila. Ponudu možete videti ovde.

Indeks nosivosti gume za Dzip i SUV  i sva 4X4 vozila je uvek veći, shodno samoj težini SUV vozila. Obično imaju i oznaku za dodatnu nosivost – Extra Loud oznaka na gumi je XL.

Brzinski index guma za Dzip 4×4 je uvek manjeg opsega brzine. A ukoliko se gume biraju na bazi off roud vožnje. I kreću se od index brzine Q – R – S -T , odnosno brzine guma za 4×4 Džip : 160km/h-170km/h-180km/h-190 km/h. To pretstavljaju maksimalne brzine za off roud i on roud gume za Džipove obično sa pogonom na sva četiri točka – pogon 4X4 .

Gume za 4×4 i SUV vozila se proizvode sa većim indeksom brzine i ima oznaku na samoj gumi za SUV. Sledeći indeks brzine SUV gume: T-H-V-W-Y , odnosno brzine guma za SUV 4×4 : 190km/h-210km/h-240km/h-270km/h-300km/h. Sobzirom da se SUV – (Sport Utility Vehicle) je samo vozilo više namenjeno urbanim uslovima vožnje i otvorenoj on road vožnji, pa je potreba za većom brzinom istaknuta i obavezna.

Putničke gume možete naći ovde www.GumeDedra.com