Gume 4×4 za leto za Dzip i SUV  kao što i sam njihov naziv kaže koriste se kada je letnja sezona. Zašto tokom leta? Stvar je u tome što gume za leto funkcionišu najbolje. A u uslovima kada temperature vazduha ne ide ispod 10 stepeni celzijusa. Naravno, podrazumeva se da tamo gde ih koristite nema snega I leda.

Sasvim je logično da što je guma performantnija, to je skuplja, dok one najjeftinije ne pružaju neku posebnu uštedu u potrošnji goriva.

Kada se montiraju gume za leto?

Gume 4×4 za leto za Dzip i SUV vozila, za leto se po pravilu koji propisuje i zakon-zobs- trebaju montirati od 1 aprila. Tolerancija naravno postoji ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu ili ukoliko temperature prelazi 7 stepeni celzijusa, vreme je za gume za leto.

S obzirom da je vreme sklono promenama, ukoliko ranije stavite letnje gume, naš savet je da ako baš uletite u vremensku nepogodu, a imate letnje gume. Najbolje bi bilo da zaustavite vozilo I sačekate da nepogoda prođe.

Koja je razlika između letnje i zimske gume?

Već na prvi pogled, jasno su vidljive razlike između gume za leto I gume za zimu. Dezen, odnosno gazeća površina, je vizuelno sasvim drugačija. Pa su kod zimskih guma šare dublje I šire. Postoji i mnogo malih, sitnih kanala i lamelarnih otvora, koji svi zajedno omogućavaju bolje prijanjanje, trakciju i odvođenje vode i snega. Takođe i sirovinski sastav se razlikuje kod letnjih i zimskih guma.

Veoma bitna razlika je u samoj smesi gume, koja je kod zimskih znatno mekša. Inače, zimske gume na svojim bokovima imaju oznaku S ili Snow I znak pahuljice u planini, a uglavnom se nalaze M+S što označava Mud and Snow (blato I sneg).

Ono što prvo treba da znate jeste da se gumama ni na koji način ne može odrediti rok trajanja. Neki proizvođači nalažu da je od 7 do 10 godina optimalno vreme za menjanje. Neki pak svoje gume ograničavaju na 6 godina. Dok neki predlažu i dosta kraće vremenske periode od 3 do 4 godine.

Za još korisnih I zanimljivih saveta, posetite našu stranicu ovde. A Za putničke gume ili kombi gume posetite naš prvi sajt www.gumededra.com